RSS

Tuesday, 29 June 2010

Senibina rumah melayu

  
Senibina rumah tradirional kelantan
Senibina rumah tradirional kelantan. Gambar :Wan Burhanuddin, USM
 PENGENALAN
Seni bina rumah Melayu tradisional dikaitkan dgn sifat kreatif masyarakat Melayu serta hubungan mrk yg sgt erat dengan alam sekitar.  Falsafah agama Islam menyebabkan rumah didirikan mengikut arah kiblat dan ruang di antara kaum lelaki dan kaum perempuan dipisahkan.  Faktor iklim pula menyebabkan sebahagian besar rumah Melayu tradisional bertiang @ berpanggung dengan lantainya tinggi daripada permukaan tanah yang dapat mengatasi kelembapan tanah.  Pada peringkat awal rumah Melayu tradisional berbentuk rumah asas yang dikenali rumah pisang sesikat. • Bentuk rumah ini berubah mengikut arus perubahan juga mpunyai falsafah jiwa sezaman(Spirit of times) 
 BUMBUNG
• Semua ngri di M’sia, rumah Melayu tradisional t’diri dr rumah bumbung ttp slps kdtgn penjajah ia berubah btk kpd btk limas @ bumbung belanda • Bumbung rumah Melayu sentiasa jenis condong utk kesesuaian cuaca hujan panas tropika (tiada bumbung rata @ leper) • Bahan yg digunakan utk mhasilkan bumbung juga sesuai dgn cuaca dan teknologi pd masa itu. • Sepjg tepian hjg bumbung pula selalu dipasang cucur atap @ papan cantik berukir menandakan kehalusan seni masy melayu. 
  
Gambar rumah tradisional kelantan.
Gambar rumah tradisional Terengganu. Gambar :Wan Burhanuddin, USM
ANJUNG
 Ruang ini biasa digunakn kaum lelaki utk mjlnkn kerja rumah spt mengayam pukat, jaring dll. • Anjung jg merupakn tmpt utk berehat & berbincang bg kaum lelaki. • Falsafah yg hendak diketengahkn dlm msyrkt Melayu adalah utk membataskn @membezakn tmpt ant. Kaum lelaki & wanita. • Wanita lebih dibahagian dalam dan lelaki di luar sesuai dengan sifat lelaki sbg pelindung. • Hal ini menunjukkn msyrkt Melayu amat memntingkn adat & tatatertib masy. Sehingga mnjdkn org Melayu dipandang tinggi krn kaya dgn kehalusan budi pekerti. • Juga mengelakkan fitnah kerana tetamu lelaki selalunya hanya dipelawa naik hingga ke anjung sahaja. • Masy melayu mpunyai pandangan yang jauh dan meneliti setiap perkara dengan pertimbangan yang sewajarnya. 
RUMAH IBU
• Merupakn salah sebuah ruang dalam reka btk rumah Melayu yg utama. • Ruang utama ini dipanggil “ Rumah Ibu” krn b’sempena menghormati peranan ibu sebagai pengelola rumah dan penyeri keluarga. • Ttp selalunya dikenali sbgai ruang lelaki mnandakan lelaki dianggap sbg ketua dan berada dihadapan untuk melindungi. • Ibu juga dianggap mpunyai kdudukan yang mulia dan harus dihormati • Sesuai dengan nama,fungsinya sbg tmpt ahli2 keluarga beristirehat dan bersantai bersama. • Ini jelas menunjukkn msyrkt Melayu amat mementingkn ikatan silaturahim ant. ahli kelurga agar bahagia dan harmoni. 
Gambar rumah tradisional johor
Gambar rumah tradisional johor. Gambar oleh Wan Burhanuddin, USM
BILIK TIDUR
• Ruang rahsia tuan rumah dan ahli keluarga. • Anak lelaki dan perempuan dipisahkan bilik mlambangkan masy melayu yang mgamalkan ajaran Islam dlm kehidupan • Bilik didirikan bdekatan rumah ibu dan dapur bg myenangkan aktiviti harian.Lelaki akan berada di rumah ibu mnkala perempuan di dapur. • Bilik tidur tidak mnerima tetamu asing mnandakn masy melayu yg peramah dan mesra ttp ada batasnya. 
DAPUR
• Dibatasi dgn dinding utk membezakn ant rumah ibu dgn rumah dapur. • Sbg tmpt kaum perempuan memasak @ tmpt khas utk tetamu perempuan mlambangkan peranan perempuan dibelakang lelaki sesuai kdudukan dapur selepas rumah ibu. • Tmpt khas utk keluarga berkumpul. • Org luar tidak dibenarkn masuk sesuka hati ke ruang dapur. • Tmpt ibubapa menyampai pesanan, nasihat dsbnya. • Falsafahnya adalah utk mengukuhkn silaturahim ant ahli keluarga dan masy melayu yang tetap memelihara hub.kekeluargaan. 
UKIRAN
• Seni ukiran tdpt d tangga rumah, di dinding beranda dsbgnya. • Membuktikn masy Melayu kaya dgn seni yg tersendiri. • Lebih menrapkan falsafah metafora. • Kepingan ukiran berlubang bukan sahaja perhiasan ttp jg menggalakkn udara & cahaya masuk utk menceriakan rumah. • Berunsur corak geometrik @ tumbuhan. • Tiada corak fauna atau binatang selaras dgn larangan agama. 
gambar rumah tradisional negeri sembilan
Gambar rumah tradisional negeri sembilan. Gambar : Wan Burhanuddin, USM
KESIMPULAN
 Masy Melayu terkenal dgn kehalusan pemikiran berasaskan logik dan akal. • Bentuk dan bahan yg digunakan bgantung kepada falsafah ‘Spirit of Times’ • Setiap ruang mpunyai simbolik @ falsafah tertentu yang ingin diketengahkan. • Islam memainkan peranan penting dlm pmbentukan falsafah pembinaaan rumah melayu. • Bergantung kepada adat atau kepercayaan masy,bentuk rumah boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan falsafahnya. 

Saturday, 19 June 2010

BELUM MULA..TP DH ABES!

salam..
tajuk mcm pelik...tp mmg slalu jd pd sume manusia! kata org tua2 xder jodoh... hakikatnyer apa yg aku nk share x sume penah lalui.
perkenalan dgn seseorg slalu beri kita pluang utk menambah pengalaman hidup..bertambah kenalan maknanya bertambahlah pengalaman hidup kita..btl @ x terpulang pada penilaian masing2. dulu aku pernah melalui 1 zaman dimana sume gile chatting..aku pun x ketinggalan. tp mak slalu pesan..jgn pecaya org 100% sbb byk bende yang buruk dr yg baek mengenali org hnya di alam 'chat'..byk kes yg slalu kita dgr! mcm2 crita pengalaman org & kwn2 so byk yg blh dijdkan pengajaran...

Pengalaman bercinta pun sbnrnye blh beri byk pengajaran..++ zaman skg! kdg2 bile tgk anak2 muda buat perangai x menetu di khalayak ramai aku jd risau...apa yg akan jd pd anak2 ku & generasi akan dtg. Dlm website fb..tlalu rmai kwn2 aku yg dh brubah cara idup.br duk kL dh rasa mcm duk oversea..pdhal kg x jauh pun..kat kedah je (pd yg trasa sori..) tp yg dh tentu duk kL dr kecik,punya baek didikan org tua tp knapa bile dh dewasa blh brubah mendadak..? persoalan nie slalu bt aku rasa amat bersyukur kerana kehidupan sosial ku amat terbatas..

masalan 'freehair'....adakah ble kita freehair kita x mampu control hidup? bg aku jwpan 'NO'..freehair @ pkai tudung sbnrnye luaran sahaja..mcm2 gak kes wanita btudung...sama jer.yg penting jiwa kita...terutama bile kita sedar kewujudan syurga neraka..terang & nyata tujuan ALLAH s.w.t mencipta sume nie....
yg menjadi persoalan skg..knapa manusia mudah lupa pada asal usul...aku sangat risau tentang masa dpn anak2 ku...


AKU MOHON YA ALLAH....KAU LINDUNGILAH ZURIATKU DR SEGALA KEALPAAN YG MEMBUATKAN MEREKA LUPA BERSYUKUR DAN MENGIDAMKAN SYURGA MU...
AMINNNNN.....


sama2lah kita mengingati antara satu sama laen..smoga ALLAH berkati hidup kita...

Thursday, 17 June 2010

NAJIAH & AFIF (12 JUN 2010 @ Changloon Kedah)

Salam..
kali nie photoshot @ Changloon..client nie nk candid. Sbg menghormati kehendak client saya kali nie so x blh la saya upload gmbr mereka sbb mereka punya alasan tersendiri....

diorg mmg sweet couple...even sume gmbr candid tp hasilnya menyeronokkan..

nie ade sket gmbr d sekitar majlis....




smoga ikatan kasih sayang btambah kukuh..yg penting keikhlasan hati..


aminnnnn....




Sunday, 13 June 2010

DPT ANAK ANGKAT!

lepas penat blk dh bt photoshot...smp je umah aku di kejutkan dng kehadiran 4 ekor anak angkat..abes carpet aku blkg umah! nk mrh pun x smpai ati..ader lak kucing branak atas carpet aku..eee! nasib baek ank2 kucing nie comey..yg best hsbn aku jd bidan! tlg potong tali pusat pulak..

selang 3 ari 2 ekor dh mati..sbb mak die blh sedap landing atas anak..lemas! anak2 aku hepi..tp aku x bg pegang..td siang a'isy blh angkut air 1 cebok buh dlm bekas isi anak2 kucing nie..naseb baek lak x arwah anak2 kucing nie di tgn anak ku...
tp tgk skg makin comey lak! sayang lak nk buang kat pasar..



Posted by Picasa

Saturday, 12 June 2010

IMARNIE & FIKRI (6 JUN 2010) @ Kangar,Perlis

Salam...
Job kali nie aku running alone...bcoz byk job so our team kene separated la... Alhamdulillah rezki semua..

Kali nie aku ke Kg binjai,Kangar Perlis sempena Perkahwinan Imarnie & Fikri (Perlis + Pahang). Alhamdulillah semua agenda telah blangsung 1 hari...bermula nikah, sanding & aku bw g shooting outdoor (naseb baek najib join..tiup jer..!)
cuaca pd awalnya agk membimbangkan...tp alhamdulillah ptgnyer ujan "seriat"..(btl ke...aku dgr perkataan ni dr dJ kenuri nie..hehe! sori if salah!)

ikatan kasih sayang antara suami isteri smakin kuat jika sama2 phm t/jwb...

smoga korg terus bahagia & kekal utk slama2nya...
aminnnnn..........

Friday, 11 June 2010

ROSILA & SUFFIAN (SANDING 5 JUN 2010) @ k.kedah


Salam...
sori to Rosila & Suffian sbb lambat update blog....kat opis bz kat umah intenet slow, aper pun hrp korg dpt tgk hasil keje saya w/out editting.. 
so lps nie tggu hasil seterusnya la ek..!
hopefully korg hepi....& next time do not hesitate to make a deal with us..

korg memang sempoi...senang sgt bt keje ngan korg! 
saya & team juga fmly doakan agar jodoh korg utk slamanya & akan semakin bahagia!
& slmt mengharungi hidup berumahtangga..

aminnnnn.....

ROSILA & SUFFIAN (NIKAH 4 JUN 2010) @ k.kedah